Így mosakszik egy dagi hód a jászberényi Zagyva-parton

Megosztás

Egy helyi lakos találkozott azzal a termetes hóddal, aki a Zagyva-parton üldögélt és békésen mosakodott hétfő délután Jászberényben. A közösségi oldalra feltöltött videót több százan megnézték és sok olyan hozzászóló volt, aki már tavaly is látni vélte a rágcsálót. Sokak szerint ez a példány ott él a környéken és tavaly nyáron három kölyke is volt. Egy másik helyi férfi ugyan még nem látta a bundás állatkát, de a nyomaira felfigyelt a környéken; faragott fatörzsek formájában.

Néhányan azt képzelték vicces lesz megjegyezni, hogy szívesen haza vinnék az állat bundáját, vagy főznének belőle egy finom pörköltet. De az éles elméjű Facebook-huszárok jó, ha tudják, hogy a hód védett állat, eszmei értéke 50 ezer forint.

Mai😊 | By Endre | Facebook

0 views, 356 likes, 47 loves, 41 comments, 16 shares, Facebook Watch Videos from Endre Balogh: Mai😊

Balogh Endre felvétele

Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, legfőbb jellemzője nagy metszőfoga, amely alkalmas akár hatalmas fák törzsének átrágására is. Rendkívül jól úszik, de szárazföldre csak rövid időre merészkedik ki, zömök teste és rövid lábai miatt a parton esetlenül mozog. Egykor egész Európa folyó menti ligeterdeit benépesítették ezek a rendkívüli állatok, ám a bundájáért és táplálékul szolgáló húsáért folytatott mértéktelen vadászata, valamint élőhelyeinek megfogyatkozása miatt földrészünk legnagyobb részéről kipusztult.

Itt biztosan hód járt (Fotó: Ménkű Attila)

Kapcsolódó cikkek